niedziela, 12 maja 2013

Placki pokrzywowe i maj

Placki pokrzywowe to kolejne danie idealne dla dzieci lubiących bijać i macać, czyli - jakby kto się nie domyślił - nabijać na widelec i maczać w sosie ;-)

kilka garści majowej pokrzywy
kilka ugotowanych ziemniaków
2 jajka
pół szklanki mleka
bułka tarta
mąka pszenna razowa
sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany
oliwa

Pokrzywę z mlekiem i ziemniakami zmiksować. Dodać jajka, przyprawy, wymieszać, zagęścić mąką razową i bułką tartą do gęstości ciasta na placki ziemniaczane. Smażyć na oliwie.

Można też zapewne upiec w piekarniku, wówczas ciasto gęstsze, a oliwa w środku.

Jak na coś zrobionego z pokrzywy (która nie jest moim ulubionym zielskiem), są naprawdę niezłe ;-)



A w ogóle to maj. Można piec chlebek na ognisku...



...robić ciasto z błota...


...łowić ślimaki i zdechłe dżdżownice w oczku wodnym...


...pleść wianki...


...i w ogóle cieszyć się wiosną :-)






3 komentarze:

  1. Staś Beatkę udekorował swoim wiankiem, czy dostała własny?
    O plackach z pokrzywą też myślałam, ale z surowych ziemniaków. :)

    OdpowiedzUsuń